Over mij

Ik ben Karin Roelofsma en ben dol op honden. Zelf fok en train ik met Groenendaelers. Ik ben al jaren actief in diverse takken van de hondensport: G&G, agility, jacht, IPO, speuren en obedience. Ook heb ik mijn eigen hondenschool, De Jolige Groentjes, waar ik mensen op maat begeleid bij het positief opvoeden en trainen van hun hond. Ik geef o.a. lessen en workshops in agility, fitness en Susan Garretts Recallers en Crate Games. De laatste jaren is Leslie McDevitts Control Unleashed echter een steeds grotere rol gaan spelen, zowel in mijn persoonlijke training als in de hondenschool. Het was dus een kleine stap om als mensen te gaan begeleiden als CU-coach. Ik volg dan ook regelmatig bijscholingen bij de grondlegster zelf. Als enige door Leslie McDevitt gecertificeerde CCUI of ‘Certified Control Unleashed Instructor’ in Nederland en België, zet ik graag de kracht van CU in de verf aan de hand van deze website. Je vindt hier o.a. het CU-aanbod van de hondenschool terug.

Dankwoord aan Leslie McDevitt

I feel a special connection to Leslie McDevitt. I had studied her books and DVDs and, when I finally met her in person, I felt like we had known each other for years. I am a major CU fan and I am proud to be a certified Control Unleashed Instructor!

Leslie & Karin
Leslie & Karin

Mijn eigen ervaring met CU

In 2011 fokte ik mijn eerste nest Groenendaelers, uit de combinatie van mijn eigen teefje en reu. Uit dat bijzondere nest hield ik zelf een reutje aan, Finbar. Ik had grootste plannen met hem en begon met het trainen van de Recallers Games van Susan Garrett. Hij had een briljante recall en werkte heel graag. Jammer genoeg strooide pech roet in het eten. Toen hij vijf maanden oud was, begon Finbar mank te lopen. Men dacht eerst aan groeipijnen, maar op de leeftijd van tien maanden werd OCD – een schouderaandoening – vastgesteld. Hij onderging op één jaar tijd twee operaties en revalidatieperiodes. Op die manier miste hij belangrijke socialisatie- en trainingstijd. Als gevolg van de pijn, ontwikkelde hij reactiviteit naar mens en hond.

Het onvoorspelbare voorspelbaar maken, dat is CU.

Ik besloot om Finbar te hertrainen volgens de Control Unleashed-methode van Leslie McDevitt. Ritme, structuur, begrip, communicatie en opbouw maakte dat Finbar de wereld aankon. Met CU leerde ik hem lezen wat de gepaste afstand was in het omgaan met hond en mens zonder agressie. Dankzij de ontwikkelingen van CU over de jaren heen, heb ik een uitzonderlijke communicatie met Finbar opgebouwd. Daarin kan ik hem vragen of ik een andere hond al dan niet een voertje mag geven. Hij kan erop vertrouwen dat, als hij het niet aankan, ik de andere hond niets geef. Als het wel kan voor hem, dan kan ik erop vertrouwen dat hij de andere hond niet aanvalt. Ook kan ik hem vragen om diep adem te halen en te relaxen als hij stress heeft. Dankzij CU heeft hij veel meer rust in zijn leven gekregen: reactiviteit op straat naar andere honden is er niet meer. Sterker nog, hij vindt ze leuk nu. Ik neem natuurlijk geen risico’s, maar hij kan nu gewoon voorbij lopen aan honden en mensen op straat, en wanneer dit niet het geval is, hebben we altijd een oplossing achter de hand met CU.